10 meest gestelde vragen over LOV2030
Leuven heeft samen met regio Oost-Brabant haar kandidatuur ingediend voor de titel van Europese Culturele Hoofdstad in 2030. Maar wat is dat juist zo’n Europese Culturele Hoofdstad? En waarom heeft Leuven zich kandidaat gesteld? Ontdek hier een antwoord op de 10 meest gestelde vragen.
1. Wat is een Europese Culturele Hoofdstad?
De Europese Unie verkiest elk jaar 2 steden tot Europese Culturele Hoofdstad. Het doel is om cultuur, creativiteit en samenwerking tussen Europese steden te bevorderen en zo de culturele diversiteit van Europa in de kijker te zetten. Deze Belgische steden kregen de titel al eerder: Antwerpen (1993), Brussel (2000), Brugge (2002) en Bergen (2015). In 2030 is ons land opnieuw aan de beurt.
2. Waarom stelt Leuven en de regio zich kandidaat?
In Leuven en de regio wonen meer dan een half miljoen mensen. We zijn een regio op mensenmaat, met een rijk verleden en een bruisend cultureel leven. De culturele en creatieve sector bloeit als nooit tevoren. LOV2030 wil haar dynamische kunst- en cultuurscene verder ontwikkelen om zowel lokaal als internationaal verbinding te maken met andere Europese steden.
3. Van waar komt de naam ‘LOV’ voor deze kandidatuur?
Oudere Leuvenaars spreken de naam van de stad uit als 'leive' [lɛivɘ], wat klinkt als 'leven'. Jongeren zeggen 'luive' [lʌvǝ] en dat klinkt als het Engelse 'love', wat ‘liefde’ betekent. De naamkeuze voor LOV is bewust, want liefde is essentieel om onze missie te vervullen: Samen streven we naar een betere toekomst voor Leuven en de hele regio. Dat doen we door radicaal nieuwe verbindingen te maken. LOV is niet alleen onze naam, maar ook onze mindset.
4. Wat is de rol van de regio Oost-Brabant in deze kandidatuur?
Samenwerken zit in het DNA van de regio. We realiseren projecten, voor en met de inwoners, over sectoren en grenzen heen. Dat is onze kracht en waar we het verschil maken. We richten ons op verbinding van de stad met omliggende gemeenten en het creëren van een breed programma dat zowel stedelijke als landelijke aspecten van de regio toont. Door onze krachten te bundelen, versterken we de hele regio.
5. Wat kan LOV2030 betekenen voor de regio?
De kandidatuur kan een positieve impact hebben op cultuur, welzijn, economie, toerisme, horeca… Zowel tijdens de voorbereidingen als na het feestjaar zelf. Dit biedt meer kansen voor samenwerking tussen verschillende gemeenschappen. Als we winnen, wordt 2030 een cultureel topjaar voor alle inwoners uit de regio en bezoekers van ver en dichtbij. We mikken op 3 miljoen nationale en internationale bezoekers. Maar wat wil dat nu concreet zeggen? Inspirerende voorbeelden van zo'n activiteiten vind je in onze LOV-stories.
6. Wat is de missie van LOV2030?
LOV staat voor radicaal samenleven en het omarmen van verschillen en onzekerheden. LOV verbindt arm en rijk, hoog- en laagopgeleid, stad en platteland. Het mixt cultuur en erfgoed met onderwijs, innovatie, duurzaamheid, en overbrugt kloven die we misschien nog niet kennen.
7. Hoe wordt duurzaamheid geïntegreerd in de plannen?
HumanNature (MensNatuur) is het centrale thema van LOV2030. Er wordt ingezet op groene initiatieven, het verduurzamen van evenementen en het versterken van de samenwerking rond klimaatbewuste cultuurprojecten. Dit project is een kans om samen uitdagingen aan te pakken zoals klimaat, groeiende ongelijkheid, armoede of polarisering. Cultuur is ons geheime wapen. De stad en de regio kan uitgroeien tot een voorbeeldregio voor heel Europa.
8. Hoe word je Europese Culturele Hoofdstad?
In september 2024 overtuigden we de jury met het eerste bid book – de officiële kandidaatstelling – en een sterke presentatie. We gaan door naar de finale selectie. Voor de tweede ronde moeten we een uitgebreid bid book indienen, waarin we het artistieke programma voor 2030 verder uitwerken. We krijgen bezoek van de jury en geven opnieuw een presentatie in september 2025. Op 24 september 2025 valt het verdict.
9. Welke andere steden dingen mee naar de titel?
In 2030 zal 1 Belgische stad de titel krijgen. Naast LOV2030 – Leuven & Beyond, zijn ook Molenbeek en Namen kandidaat. Op 24 september 2025 zal een internationale jury bekendmaken welke Belgische stad de titel bemachtigt.
Cyprus zal in 2030 ook 1 Europese Culturele Hoofdstad leveren. Tot slot strijden nog 2 non-EU kandidaat lidstaten naar de titel van Europese Culturele Hoofdstad in 2030: Lviv (Oekraïne) en Nikšić (Montenegro).
10. Wat kan ik doen voor dit project?
Geen LOV2030 zonder onze LOVers! Samen bouwen we aan radicaal nieuwe verbindingen in Leuven en beyond. Samen strijden we voor de titel van Europese Culturele Hoofdstad 2030. Wil je graag de LOV helpen te verspreiden als partner, vrijwilliger of LOVely friend? Join the LOV!