Ga verder naar de inhoud
Ga verder naar de inhoud

In cijfers

1,228.74 km2 Leuven & Beyond
565.049 inwoners
176 nationaliteiten
61.287 studenten
32 steden & gemeenten
455 inwoners/km²
42,5 gemiddelde leeftijd
36% groen/m²

LOV is de naam van onze kandidatuur om Europese Culturele Hoofdstad te worden in 2030

In LOV lees je Lovanium, de Latijnse naam voor Leuven. En LOV verwijst natuurlijk ook naar liefde. Want liefde is essentieel om onze missie te vervullen: door radicaal nieuwe verbindingen te creëren, streven we samen naar een betere toekomst voor Leuven en de hele regio.

Leuven & Beyond

Die regio is trouwens erg belangrijk voor ons. Daarom spreken we bewust over ‘Leuven & Beyond’: met heel Oost-Brabant reiken we uit naar de wereld, en laten we zien dat het anders kan. Daarom kiezen we ook voor LOV2030 en niet voor Leuven2030 zoals de traditie van Europese Culturele Hoofdsteden voorschrijft.

LOV is all you need om het onmogelijke te verbinden, en het is de energie die vrijkomt als die verbinding ook lukt.

LOV als mindset

Hoe verbind je een museum met een lagere school? Een kerkhof met het leven? Een rusthuis in Kortenberg met de incubators van Heverlee? Armoede met het klimaat? De regio met de wereld?

Met LOV natuurlijk.

  • LOV, dat is naast onze naam ook onze mindset.
  • LOV betekent op zoek gaan naar wat we niet zien, naar onze blinde vlekken, om de bubbels waarin we leven te doorbreken.
  • LOV staat voor het omarmen van frictie en onzekerheden.
  • LOV brengt cultuur samen met onderwijs, innovatie, duurzaamheid, erfgoed, en sectoren die we we misschien nog niet eens kennen.

LOV is all you need om het onmogelijke te verbinden, en het is de energie die vrijkomt als die verbinding ook lukt.

Waarom willen we Europese Culturele Hoofdstad worden?

Polarisering grijpt om zich heen. Democratie staat onder druk. Hoe komt dat? En vooral: wat kunnen we daar samen aan doen? Hoe vinden we een manier om in harmonie samen te leven? Wij geloven dat we een begin van een oplossing kunnen vinden voor de uitdagingen waar Leuven en de regio voor staan.

De titel Europese Culturele Hoofdstad is daarvoor een hefboom: 

  • Het culturele programma in de stad en de regio maakt van de hele streek een aantrekkelijke plek om te wonen en te bezoeken. Samenwerking rond mobiliteit, transport, openbaar vervoer en fietsverkeer krijgen hierdoor een concrete aanleiding. We halen artistiek talent en bezoekers niet alleen naar de stad, maar naar het hele gebied. Zo ontstaat een heilzame dialoog tussen stad en regio, want de regio - dat zijn wij.
  • Wat geven we mee aan de toekomstige generaties? We geloven dat kunst en cultuur vanuit verbeelding bijdragen aan een nieuw toekomstverhaal, eentje over een rechtvaardige en duurzame manier van samenleven.
  • Het is een uitgelezen kans om ervaringen te delen met alle Europeanen. Onze uitdagingen zijn immers ook die van Europa en de rest van de wereld.

Hoe pakken we dat aan? Met radicaal nieuwe verbindingen

Wat betekent dat?

We zijn sterk in netwerken, in Leuven en in de regio. Er zijn netwerken rond cultuur, onderwijs, innovatie, duurzaamheid en representatie. Maar, die netwerken blijven vaak in gesloten kring. Dat betekent dat vaak dezelfde mensen gehoord worden en dat anderen onzichtbaar blijven. We zitten in een bubbel en praten niet met wie anders denkt en doet.

Maar, als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg

Niet praten met elkaar zorgt voor polarisatie. Dat moeten we dus anders aanpakken. We moeten voorwaarden creëren zodat mensen en organisaties zich openen voor zichzelf en voor elkaar. We moeten zorgen dat onze bubbels opengaan en nieuwe connecties mogelijk worden. Dàt zijn radicaal nieuwe verbindingen.

Hoe ziet het programma voor 2030 er uit?

We vertrekken vanuit onze sterktes: onze mensen, een heldere focus op natuur en duurzaamheid en onze specialisatie in innovatie. Die drie elementen zijn de kern van ons DNA. Het zijn meteen ook de drie grote thema's voor het programma: human, nature en innovation. In onderliggende programmalijnen zoeken we telkens de spanning op tussen mens en natuur, tussen innovatie en mens, tussen natuur en innovatie. Zo maken we de meest radicaal nieuwe verbindingen.

Dit zijn onze programmalijnen

Human

  • Place of birth
  • Body & Soul
  • Power to the People

Nature

  • Cultural Climate Change
  • Let's move, let's meet

Innovation

  • Future Fusion
  • Heritage for the future

Aan deze programmalijnen koppelen we dan concrete activiteiten. Tegen 2030 mikken we op een 600-tal activiteiten, een mix van topevents, middelgrote events en kleinere activiteiten. Concrete voorbeelden van zo'n activiteiten kan je vinden in onze LOV-stories

Belangrijk om te onthouden is, dat de titel binnenhalen niet alleen over 2030 gaat. De titelstrijd start een beweging die zowel voor als na het feestjaar de stad en de streek een positieve impuls geeft.

Europese Culturele Hoofdstad is een wedstrijd

De Europese Unie verkiest elk jaar 2 steden tot Europese Culturele Hoofdsteden. Daarmee wil ze de culturele rijkdom en diversiteit van Europa in de kijker zetten. 

België

In 2030 is ons land aan de beurt en zal 1 Belgische stad de titel krijgen. Leuven en de regio Oost-Brabant zijn kandidaat als LOV2030. Ook Molenbeek for Brussels en Namen dingen naar de titel. Deze Belgische steden kregen de titel al eerder:

  • Antwerpen in 1993
  • Brussel in 2000
  • Brugge in 2002
  • Bergen in 2015

Het zal 15 jaar duren eer België opnieuw een Culturele Hoofdstad mag afleveren, we mogen deze kans dus niet laten schieten.

Cyprus

Nog in 2030 mag een Cypriotische stad zich Europese Culturele Hoofdstad noemen. In Cyprus strijden nog twee steden om de titel: Larnaka en Lemesos.

Kandidaat-lidstaten

Twee steden uit kandidaat-lidstaten dienden ook een kandidatuur in: Lviv uit Oekraïne en Niksic uit Montenegro.

In september zal een 12-koppige Europese expertenjury de Belgische kandidaten beoordelen.

Op 24 september kennen we het resultaat.